Únor 2009

Základní info o Japonsku

25. února 2009 v 13:52 | niki-chan |  informace
Hlavní město: Tokio
Nejvyšší hora: Mt. Fuji měří 3 776 m(tedy aspoň doufám)
jazyk: japonština
japonská měna: 1 yen
rozloha: 377 880 km2(doufám, že je to správný udaj)

Časem toho napíšu víc ale prozatím to bude muset stačit.
Píši to ve škole takže mě budete muset pochopit.

Dlouhá absence*slabý usměv*

19. února 2009 v 18:01 | niki-chan |  oznámení
Tak pokud chcete vědět jak se cítím tak vlastně ani nevím mno je to hrůza z školy brzy zešílím ale to nějak zvládnu. Doufám, že se vám bude líbit nový vzhled blogu mě osobně se to líbí*chválí se za dobrou práci*. Doufám,že mi odpustíte, že tu nic nopřibíva. Chápu, že jste za slovník rádi a že jste šťastní jak blechy já taky abych byla upímná, ale což. Slibuju, že tu velmi brzy něco přibyde pokud to zvládnu tak ještě dneska,ale být vámi tak s tím moc nepočítam*ironie*. Tak jo asi bych měla konečně zavřít hudu a končně začít něco dělat, že.*dá si facku za ty hlouposti co tu píše*.

ps.:Ráda moc ráda bych věděla co říkáte na to,že bych tu dala jednu povídku vzhledem k tomu že se vám naše povídky asi líbí. Napište do komentářu pls a slibuji že tu bude brzo pokud jí budete chtít.

Nudle se sezamem a jarní cibulkou

8. února 2009 v 19:01 | Jablik |  j-kuchyně
Pro tuto asijskou přílohu jsou vhodné jakékoli nudle. Obzvlášť dobře vypadají a chutnají rýžové nudle, ale postačí i vaječné. Podáváme k pokrmům z rybího a kuřecího masa.

Co na to potřebujete:

svazek jarní cibulky bez kořínků
250 g plochých rýžových nudlí
2 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce sezamového oleje
sůl
mletý černý pepř

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Každou cibulku překrojte na tři kousky, které vložte do pekáčku, osolte a opepřete. Jarní cibulky pokropte sezamovým olejem a pečte 10 minut, dokud nezměknou a nezačnou na povrchu mírně hnědnout. Pak je dejte stranou. Podle návodu na sáčnu uvařte nudle a důkladně je sceďte. Protřepáním je smiste s jarní cibulkou a ústřicovou omáčkou a dochuťte mletým černým pepřem. Ihned podávejte.

Tento recept mám z knihy s názvem: Tři stačí



Japonsko-český slovník D/9

7. února 2009 v 9:00 | niki-chan, Jablik |  japonština
džikičas, období
džikihned, brzy
džikjúhodinová mzda
džikkenpokus
džikonehoda
džikojá sám
džikokuhjójízdní řád
džikuosa, tyč, hřídel, stonek, stvol, stéblo, násadka, svitek
džikucukina špejli, na tyčce
džimanhrdost, vychloubání, ješitnost, sebechvála
džimenzemě, půda
džindžašintoistická svatyně
džingúsvatyně
džinkóobyvatelstvo
džinkóeiseiumělá družice
džinruilidská rasa
džinseilidský život
džinšusabecurasizmus
džisačasový rozdíl
džisacusebevražda
džissaikapraktik
džissainive skutečnosti
džišinzemětřesení
džišoslovník
džišokuodstoupení, rezignace
džiššúpraxe
džitenslovník
džitenčasový bod
džitenotáčení se okolo své osy (džitensuru)
džitenšajízdní kolo
džittopozorně, trpělivě, klidně
džó2 x džó (90 x 180 cm) = 1 cubo
džóbajezdectví
džóbunapevný, silný, zdravý
džódanžert
džódžunprvní dekáda
džóeipromítání
džóendramatické ztvárnění, představení, uvedení
džójakumezinárodní smlouva, pakt
džojúherečka
džókamačipodhradí
džókjósituace
džokjódžudocent
džókjúpokročilý kurz
džómonrodový znak, erb
džóninstálý, pravidelný
džóreiustanovení, vyhláška,pravidla, zákon (tiskový)
džóreiustanovení, vyhláška, pravidla
džórjúhorní tok
džošižena, dívka
džóšikirozum, rozumnost
džótacupokrok
džótaistav, situace, vzhled, aspekt
džoteicísařovna, přen. vládkyně
džózunasprávný, dobrý, dovedný
džúdeset
džúbundostatečný, dosti (džúbunni = dost, úplně)
džudópasivita
džudótekipasivní
džúgacuříjen
džúgoničipatnáctého
džúičigaculistopad
džúičiničijedenáctého
džújokkačtrnáctého
džújónadůležitý
džúkjobydliště
džukusoukromé vyučování, doučování
džumbipříprava
džúmintóhjóreferendum
džunenodložení (zvláště kvůli dešti)
džúnidvanáct
džúnigacuprosinec
džúniničidvanáctého
džúraidříve, dosud
džúrjókeiváhy, váha
džúsanničitřináctého
džúšoadresa
džútaizácpa, nával
džútakubyt, bydliště

Opět změna

6. února 2009 v 22:05 | niki-chan |  oznámení
Takže jsem opět změnila pozadí po dělší době. Mno...je to zase Miyavi. Doufám, že Vám to nevadí protože Miyavi je prostě úžasný a tak ho tu prostě musím mít. Věřím, že to stejně zase změním takže...

Soba s vepřovým masem

6. února 2009 v 21:38 | niki-chan, Jablik |  j-kuchyně
Ok takže asi po sto letech vám tu hodím nějaký recept co jsem našla takže vařte vařte já sama ho nezkoušela ale planuji to zkusit.